“Заедно” – Кока-Кола и SMART Communications

“Заедно” – Кока-Кола и SMART Communications

“Заедно” – Кока-Кола и SMART Communications

На пръв поглед обикновен ден. Идваме на работа, забързани с чаша кафе в ръка, устремени към компютъра, но погледът ни се спира върху нещо необичайно. Изненада чака на бюрото! Новата Банкя 750 мл, Cappy закуска или „Бяла спретната къщурка” с бутилка Coca-Cola в нея! Не след дълго получаваме покана: „Скъпи колеги, заповядайте на най-големия музикален форум в България – Coca-Cola happy energy tour”. Коледни камиони, изскачащи фен магазини на компанията, мащабни семплинг кампании…

Толкова много инициативи! Но кой стои зад тях?! Годишно нашата компания работи с десетки различни агенции и доставчици, за да реализираме успешни и вълнуващи проекти. В той брой избрахме да ви представим един от най-доверените ни партньори – Смарт Комуникейшънс! Рада Илиева, Изпълнителен директор, и Светослав Егоров, Мениджър “Връзки с клиенти”, споделят опита си в този интересен разговор.

dsc07864-2dsc07947
Здравейте! Нетърпелива съм да ни разкажете повече за Вашата компания…

Светльо: “Смарт Комуникейшънс” е създадена преди повече от 12 години – през далечната 2004 г. Основната ни дейност е насочена към промоционалния маркетинг във всичките му форми и разновидности. Вярваме, че фокусът ни в тази част от маркетинговия микс ни помага да бъдем гъвкави, адаптивни и изключително ефективни!

Рада: Реализираме проекти в няколко области – потребителски промоции или всякаква форма на комуникация с крайните клиенти и потребители, търговски промоции, насочени към търговската сила, предлагаща и продаваща промотираните от нас стоки и услуги, събитиен мениджмънт, динамична логистика и обслужване на наградни центрове, мърчандайзинг. Агенцията ни се развива изключително динамично през последните години. Тази година ще е седмата поред, в която постигаме двуцифрен ръст на приходите. Днес “Смарт Комуникейшънс” разполага с постоянни екипи в 16 града, над 60 служители и офиси в София, Пловдив, Варна и Бургас.

С какво се гордеете?

Светльо: Гордеем се с екипа ни! Гордеем се с това, че клиентите ни се превръщат в наши партньори и приятели! Гордеем се, че успяваме да предоставим видими и измерими резултати.

Рада: Преди всичко се гордеем с хората си. Всички резултати, които постигаме, се дължат най-вече на тяхната отдаденост и любов. Гордеем се и с това, че най-големите компании на пазара разчитат на нас и години наред поверяват най-ценните си активи – техните марки, в наши ръце.

От колко време си партнирате с нас? Как започна всичко?

Рада: От началото на 2010 г. Започна много интересно. Ние не бяхме си и представяли, че можем да работим за Кока-Кола. Компанията, марката, името будеха сериозен респект и за малка българска агенция, каквато бяхме, изглеждаше непостижимо. И един ден получихме обаждане. Наш партньор, с който бяхме работили успешно, бе започнал работа в Кока-Кола ХБК България и бе споделил с новите си колеги добри впечатления от нашата работа. Така бяхме поканени за първи път на пич (търг) за проект на Кока-Кола. Загубихме този търг, но не загубихме кураж. Загубихме и втория търг, но спечелихме третия. Семплинг на два нови вкуса – ройбос и зелен чай Nestea в бизнес сгради, беше първият ни проект за Кока-Кола. И така се започна. С времето научихме много, правихме все по- големи и по-големи кампании, правихме за първи път семплинг от врата до врата, правихме за първи път роудшоу, правихме за първи път обслужване на наградни центрове. Кока-Кола станаха наш истински партньор, с когото растем и се развиваме, учим се и постигаме нови върхове. В годините сме работили за всички марки на компанията, като тази година проектите, които сме реализирали с вас, са вече над 60.

Какви проекти реализирахме заедно през последната година? Каква беше вашата роля?

Светльо: През 2016 г. успяхме да бъдем част и реализираме 4 изключително интересни и мащабни проекта за марката Соса-Соса. Две дългогодишни кампании – “Купата на Кока-Кола” u Соса-Соlа Happy Energy Tour, които през последните 6 години се превърнаха съответно в най-голямото спортно футболно събитие и най-мащабния музикален фестивал за тийнейджъри в България. В ролята си на агенция, която отговаря за организирането и изпълнението на голяма част от тези събития, ентъртейнмънт, продуктов семплинг, брандинг, мениджмънт на екипи и гости, заедно успяхме да създадем допълнителна стойност, развием и подобрим приемствеността на проектите през последните 5 години. Новостите, по които работихме тази година, са масовият семплинг на новата стъклена бутилка Соса-Со1а 750 мл и серията от събития Chill & Grill.

Рада: Новата стъклена бутилка като основен фокус в работата на компанията ви през тази година беше и причина за най-мащабния семплинг от врата до врата, реализиран от нашата агенция. През лятото ние почукахме на 612 466 врати в 26 града на страната и реално достигнахмедо 300 624 домакинства, които получиха своята първа стъклена бутилка Соса-Со1а 750 мл.

Работите с много компании в напълно различни браншове, какво е да си партнираш с Кока-Кола? Какви са спецификите и предизвикателствата, които срещате при работата с нас?

Светльо: Кока-Кола е изключително иновативна компания. Екипьт й е в основата на нови маркетинг тенденции, което ни кара да си партнираме с голяма страст и желание. Стратегическите цели са ясни и се работи консистентно по постигането им през годините. Това помага дадена кампания да бъде развита и надградена. Срещаме различни предизвикателства, които най-вече са свързани с по-доброто адаптиране, надграждане и оформяне на проект. Свободата, приемствеността и доверието са в основата на добрата ни съвместна работа през годините.

Рада: Имаме огромното щастие и отговорност да обслужваме редица големи международни марки на нашия пазар. Портфолиото ни от клиенти включва компании като Нестле, Л’Ореал България, SONY, Филип Морис България, Браун-Форман България, Загорка, Мобилтел и др. Кока-Кола е един от първите ни големи партньори и продължава да бъде една от компаниите, с които сме изградили най-тесни връзки и най-голямо доверие. Различното при работата ни c Соса-Соlа e може би е мащабът. Вие сте компания, която мисли винаги мащабно, не се страхува да експериментира, не се страхува да въвежда новости, не се страхува да действа. И имате уникално отношение към вашите марки. Това е и основното предизвикателство, което поставяте пред нас като ваш партньор – да мислим креативно, да създаваме новости, да работим все по-ефективно и виждаме нещата в перспектива. И да обичаме безкрайно това, което правим.

Разкажете ни за забавна ситуация, в която сте се озовавали при работата по наш проект?

Светльо: Инсталирането на Рор Up Store контейнерите през 2015 г. в гр. Бургас трябваше да бъде изпълнено през нощта. Доставката на контейнерите се извършваше от два тира, а разполагането им – от специален кран. Мястото беше огледано предварително, като достъпът до площад “Тройката” можеше да се изпълни само през малка локална улица. Самият кран трябваше да разположим успоредно на площада в зона извън него, поради огромната тежест на машината и официална забрана за достъп от община Бургас. При огледа всичко изглеждаше нормално, но при захода на крана установихме, че има огромна маса пръст, през която машината няма как да премине. Забавната част идва тук – в 23:30 ч. се наложи да закупим лопати и запретнем ръкави, за да заравним участъка и създадем достъп на крана,който да позиционира трите контейнера. Ситуацията осем човека да копаят близо един час през нощта беше толкова необичайна и неестествена, че не ни оставаше нищо друго, освен искрено да се забавляваме!

Рада: Аз няма да забравя един семплинг на Соса-Соlа Zero. Имахме проблем, че хората, които работят в офиса, в голямата си част не бяха работили и нямаха конкретна представа от работата на промо екипите на терен. Решихме, че няма нищо по-добро от това да станем промоутъри за един ден – целият офис, начело с главния счетоводител, всички акаунти и дизайнери. Тогава екипът на Кока-Кола, работещ по проекта, откликна с огромно желание и ентусиазъм на молбата ни и се получи прекрасна промоция. Бяхме много„нетрадиционни” промоутъри, но пък с огромен ентусиазъм, желание и любов се заехме със задачата. Резултатът, който постигнахме, и до днес остава един от най-високите,постигани при семплинг в централна градска част. А емоциите, смехът и усмивките бяха безкрайни.

untitled

Какво ще си пожелаете в навечерието на коледните празници? А на нашата организация и служителите на Кока-Кола?

Светльо: Пожелаваме на себе си и на екипа на Соса-Соlа да бъдем по-добри, да помагаме и споделяме, да правим себе си и останалите щастливи. Пожелаваме нови, интересни и градивни предизвикателства, преживявания и спомени, защото те са в основата на това да бъдем щастливи и обичани!

Рада: Е, нямам как да го кажа по-добре от Светльо. Бъдете обичани и обичайте!

*Интервюто е публикувано в списание “Заедно” на Кока-Кола ХБК България

*Интервюто подготви Аурора Христова


Последни публикации:

Leave a Comment

Post