Coca-Cola увеличава продажбите си за първи път от 10 години

Coca-Cola увеличава продажбите си за първи път от 10 години

Coca-Cola увеличава продажбите си за първи път от 10 години

Компанията Coca-Cola записва ръст на своите продажби за първи път през последните 10 години благодарение на кампанията си за създаване на персонализирани кенчета „Сподели Coca-Cola“, съобщава авторитетният Wall Street Journal.

Кампанията стартира през 2011-а година в Австралия, където местната рекламна агенция на Coca-Cola Ogilvy измислиха идеята. От стартирането ѝ, кампанията се разпространи в над 70 страни, включително и България. У нас, за последните две години ние от СМАРТ Комуникейшънс имаме честта да организираме BTL частта по персонализирането на кенчета, като през 2014 кампанията бе под надслов “Ще ти го кажа #сПесен”.

Въпреки че Coca-Cola все още не са обявили официалните цифри за своите продажби, което се очаква да стане в края на октомври, от Wall Street Journal получиха информация от източник от компанията. Той казва, че продажбите са нараснали с 0.4% за последните 12 седмици спрямо същия период от миналата година, и общо 2.5% и то след 10 години на плавно спадане. Същият източник уточнява, че продажбите на конкурентите от PepsiCo и Dr Pepper Snapple Group остават с отрицателен процент спрямо предишни години. Coca-Cola се очаква да увеличи бюджета си за реклама с $1 милиард през следващите три години, като през 2013-а година той бе $3.3 милиарда.

Кампанията „Сподели Coca-Cola“ беше пусната и на американския пазар за първи път това лято. Това обаче не е перманентен ход от страна на Coca-Cola и бутилките с имена на хора вече се източват от търговските вериги, за да отстъпят мястото си на такива с традиционното лого. Бранд мениджъри от Coca-Cola обаче заявяват, че и догодина САЩ вероятно ще бъде част от световната кампания.

„В крайна сметка името е най-личното нещо, което притежаваме – това е нашата идентичност в една дума“, казва Lucie Austin, член на австралийския мениджърски екип, застанал зад идеята. В момента, тя ръководи маркетинга за Северозападна Европа и Скандинавските страни.

„Дадохме на нашите консуматори възможността да се изразят чрез бутилка Coca-Cola и да споделят преживяването с някой друг. Кампанията спечели от това, че споделянето и самоизразяването стават на все по-голяма почит по целия свят, но ние ги представихме по по-емоционален начин. Кой не би искал името си на бутилка Coca-Cola на мястото на нашето лого, което се е превърнало в икона през годините”, добавя тя.


Последни публикации:

Leave a Comment

Post