10 начина да оставите бизнес клиентите си щастливи

10 начина да оставите бизнес клиентите си щастливи

10 начина да оставите бизнес клиентите си щастливи

Маркетолозите винаги гонят щастието. Да накараш клиентите ти да са доволни и усмихнати обаче не е толкова лесна задача. Вице-президентът на агенция Insightly Lynn Tsoflias, която отговаря за успеха сред клиентите и тяхното задоволство, споделя своите виждания по въпроса.

 

Успехът на клиентите означава успех на вашата агенция

Щастливите клиенти за плащащи клиенти и когато техните нужди са задоволени те са щастливи. Затова, вместо да се фокусират върху собствените си резултати, маркетолозите трябва да се целят в успеха на техните клиенти. Това може да е увеличаването на продажбите на клиента или управлението на техни проекти. „Да се стараеш те да са доволни от постигнатите резултати е много важно“, споделя Tsoflias.

 

Направете добро първо впечатление

Маркетолозите получават само една възможност да направят първо впечатление. Затова ако се предлага безплатен период за тестване на услугата, маркетолозите трябва да си напишат домашното, за да могат да предадат най-добре посланието на своите клиенти. Това не само ще направи крайните консуматори доволни, но и ще създаде у тях чувството да търсят и други качества на този продукт. „Обучението, което ще направите, може да бъде чрез документи, видео, имейл комуникация или уебинар (онлайн семинар – б.р.)“, казва Tsoflias.

 

Водете диалог

Когато събирате информация от своите клиенти, много е важно да им предложите нещо в замяна. „Нещата са по-скоро двустранни. Получавате информация от тях, която ще ви помогне за по-лесна комуникация с тях след това“, смята Tsoflias.

 

Слушайте и се учете

Понякога, това което клиентите искат не е това, от което се нуждаят. Затова маркетолозите трябва да се вслушват в това, което се иска от тях, но същевременно трябва да погледнат отвъд него и за други проблеми, които трябва да бъдат решени, според Tsoflias.

 

Гледайте на вашите клиенти като на консуматори

B2B и B2C клиентите искат едно и също – продукт, който лесно се използва. Според Tsoflias, това е особено вярно за по-малките бизнеси. Затова и на големите бизнес клиенти също трябва да се гледа като на крайни потребители.

„Малките бизнеси не се интересуват от големи, сложни решения. Те искат нещо, което се ползва лесно, лесно се възприема и да им върши работа. Ако например търсся нещо онлайн и не го намеря бързо или намеря нещо, което не е лесно за употреба, вероятността да потърся алтернатива е много голяма“, казва тя.

 

Разберете, че всеки възприема нещата различно

Някои клиенти възприемат нещата по-лесно когато са аудио-форматирани, а други са по-визуално ориентирани. Въпреки, че видеото е вариант, който достига до всички аудитории най-лесно, трябва да се помсили и в друга посока за представянето на информацията на клиентите. „Няма една мярка, която да пасва за всички. Като цяло обаче настроенията са за използване на аудио за представянето на информацията“, казва Tsoflias.

 

Обръщайте внимание на това, което клиентите ви казват, но и на това което не ви казват

Получаването на обратна връзка е важно, но трябва да се има предвид и нещата, които клиентите ви не ви казват в прав текст, смята Tsoflias. Това може да включва приемане на продукта, честота на посещение на сайт и т.н. Необходимо е да има както количествени, така и качествени показатели, които да бъдат измервани.

 

Покажете на клиентите си, че ги цените

Клиентите са най-важното нещо във всеки един бизнес. Затова, когато дадени компании работят с подизпълнители, те им се доверяват те да се погрижат за тяхното богатство, техните клиенти. Затова е важно да покажете доверието си в тях и да им обясните колко важни са те, казва Tsoflias.

 

Работете с мисъл за бъдещето

Всички маркетолози искат техните клиенти да бъдат техни клиенти до живот. Затова е важно да се фокусирате върху дългосрочния план за действие, вместо да мислите само за новите клиенти, които сте привлекли през определено тримесечие, смята Tsoflias.

 

Приемайте недоволството на клиентите като обратна връзка, която да използвате

Няма клиенти, който непрекъснато да е щастлив от услугата или продукта, който получава. Важно е обаче тези негативни преживявания да носят необходимата обратна връзка за фирмата, за да можете вие да си направите изводите за бъдещето, счита Tsoflias. Важно е също така, ако една компания прави промени на базата на получена от клиентите обратна връзка, клиентите да знаят че това е благодарение на тях.

„Хората искат да бъдат питани и да бъдат чути след това. Ако отделите достатъчно време да ги слушате и след това да направите нещо по техния въпрос, това би било безценно за тях“, завършва Tsoflias.


Последни публикации:

Leave a Comment

Post