Силата на промо продуктите

Силата на промо продуктите

Силата на промо продуктите

Промоционалните продукти са прекрасна част от маркетинговата стратегия на всеки бранд. Те би трябвало да се считат за инвестиция и да са част от маркетинговата стратегия.  Наличието на промоционални подаръци и продукти осигурява доверие и променя към добро мнението на настоящите и бъдещи клиенти. В допълнение брандът става все по-разпознаваем, клиентите са по-склонни да направят следващата си покупка, а методът е много по-ефективен и евтин от други форми на реклама и маркетинг. Ето и няколко причина да включим промоционални продукти в нашата маркетингова стратегия.

Промоционалните подаръци се съхраняват дълго от потребителите.

Когато клиент получи промоционален продукт и/или подарък, то той го съхранява дълго време. Всъщност изследвания сочат, че промо подаръците се пазят в продължение на година и дори повече. Всичко това води до увеличение на бранд познаваемостта не само от потребителя, който притежава промоционалния продукт, а и за хората около него.

Промо продуктите подобряват мнението на потребителите за продукта и те са по-склонни да купуват в бъдеще.

Всеки от нас обожава да получава неща безплатно. И именно за това нямаме нищо против да тестваме промоционален продукт, а ако ни харесва в последствие да се превърнем в купувачи и дори лоялни клиенти. Промо продуктите помагат за увеличението на продажбите, но и за нейното разпознаване.

Промо продуктите струват по-малко (на контакт) спрямо други типове реклама.

 Инвестирането в промоционална кампания може да се окаже много по-ефективен инструмент от много други типове реклама. Телевизионните и радио реклами лесно могат да бъдат забравени, ако крийетивът им не носи послание. Промо продуктите струват много по-малко (на контакт), а в доста случаи се пазят с години наред от своите притежатели. И така клиентът се превръща в посланик на бранда

Голям избор от промо продукти.

Живеем в такъв свят, в който вариациите за промо продукти са просто неизчерпаеми. Химикали и чаши са най-често използваните промо подаръци, но има множество други възможности, които да са по-релевантни за твоя бранд – пример: туристическите агенции би трябвало да раздават продукти, свързани с пътешествия, което ще се приеме прекрасно от клиентите им.

И така, колкото и да е дигитален светът, в който живеем, брандовете не трябва да забравят, че продажбите все още се случват физически, а техните клиенти са преди всичко хора.


Последни публикации:

Leave a Comment

Post