Как марките печелят с Vine

Как марките печелят с Vine

Как марките печелят с Vine

Използвате ли социалната платформа Vine (6-секунди видеоклипове, които се рестартират неограничен брой пъти, докато не бъдат спрени от потребителя – б.р.) във вашата маркетингова стратегия за Twitter? А виждали ли сте как другите го правята? Първоначално, Twitter въведе услугата, за да насърчат креативността у своите потребители, но маркетолозите бързо надушиха нишата и започнаха да я експлоатират.
Ето и 10 забавни начина, по които марките се възползват от услугите на Vine в Twitter:

1. Dunkin Donuts и техния вайн посветен на Super Bowl
По време на студиото преди финала на световнисте серии по американски футбол Super Bowl, Dunkin Donuts представиха първия в света рекламен клип направен изцяло с помощта на платформата Vine. Той представляваше отбор от чаши за кафе Dunkin Donuts, които се изправят срещу отбор от млечни шейкове и направи фурор сред зрителите.

След това те продължиха в същата линия и пуснаха в хода на самия мач още 3 реклами, направени на Vine. Всяка от тях пресъздаваше запомнящи се моменти от историята на турнира и спечелиха феновете.

 

2. Клипът на M&C Saatchi на име “Quit”

Краткостта усилва въздействието на кампании посветени на превенцията, като тази срещу пушенето. Агенцията M&C Saatchi направи редица клипчета на Vine, които имаха ясното послание – не пуши! Шест-секундното видео носи ясно послание – „Преди това видео да започне отначало още един пушач ще почине“.

 

3. Vine клипчето на Sony „Генезис“

Заимствано от популярния филм “Генезис“, клипът показва телефон, който се намира в телефон вътре в него и т.н. Безкрайното повтаряне на видеото го прави изключително впечатляващо за зрителите, които трудно установяват къде е началото и къде е краят. Освен това, с видеото се показват и два от продуктите на Sony.

 

4. Топките на Световното първенство от Adidas

Vine клипчето на спортните гиганти показва еволюцията на топките в най-големия футболен форум – Световното първенство, от първата топка Adidas на Световното в Мексико през 1970-а година до днешни дни.

 

5. Конкурсът на Disney „Покажи своята Disney страна“

Целта на конкурса бе феновете на Disney да създадат собствени видеоклипове във Vine, които да демонстрират тяхната отдаденост на марката

Няма нужда от особено голяма мотивация за хората, които искат да покажат принадлежността си към Disney, но ежедневните награди от по $ 1 000 и голямата награда – екскурзия плюс $10 000 за заснемане на цяла Vine поредица от победителя, допринесоха за успеха на конкурса.

 

6. Видеото на Sesame Street „Няма да преминете“

Посветено на известната реплика на магьосника Гандалф от „Властелина на пръстените“, насочена към нападащия демон Балрог. В случая, поредицата се нарича „Властелинът на трохите“. Дори актьорът от филма сър Йън МакКелан прави кратко участие в едно от клипчетата.

 

7. „Лесно пътуване“ от Airbnb

Подобно на Disney, Airbnb (сайт за резервации) също заложи на интеракциите със своите фенове, за да изгради маркетинговата си кампания. Вместо обаче да избират най-добро клипче от стотици качени всеки ден, те подбраха най-добрите по мнение на потребителите и направиха първия в света кратък филм създаден изцяло от Vine.

 

8. „Всички бисквити трябва да се потапят“ от Oreo

Oreo пуснаха видеото с препратка към смъртта на един от известните герои от сериала „Игра на тронове“.

Марката взе една от най-известните реплики в сериала „Всички мъже трябва да умрат“ и го преобразиха да отговаря на техите нужди. Поредна победа в социалните мрежи за марката. 9. „По света“ от Volkswagen В тази разходка в историята на немския автомобилен концерн, Volkswagen разказва за историята на произведен през 1955-а година VW Beetle, който е обиколил света 3 пъти и все още е в движение.

Клипът е направен като колаж от стари снимки на автомобила на стопкадър. Има обаче една уловка в подредбата им – да видим дали ще успеете да я забележите!

 

10. Урок по химия и физика от General Electric

От General Electric зададоха въпроса „Колко наука можете да съберете в 6 секунди?“ и предизвикаха своите последователи в Twitter да качат клипчета от свои химически или физични опити. Над 300 бяха публикуваните клипове, които всички носеха със себе си посланието, че науката може да бъде забавна и интересна.

 

Изводи за вас

След официалното пускане на платформата през 2013-а, Vine се превърна в една от водещите платформи за маркетинг в социалните мрежи. В потока от информация в Twitter, който е основно съставен от текст, тези кратки видеоклипове наистина изпъкват и привличат вниманието, особено ако са смешни.

Възможностите за креативност, предоставени от това приложение, са безкрайни. За всички маркетолози в социалните мрежи – ако не сте пробвали Vine, веднага го направете!


Последни публикации:

Leave a Comment

Post