Как да избягате от клишетата по празниците

Как да избягате от клишетата по празниците

Как да избягате от клишетата по празниците

От приключване на фискалната година до последователните празници, последното тримесечие на всяка година се оказва най-важно за всеки бизнес. Празниците оказват сериозно влияние върху маркетинговите усилия през този период. Именно заради това оригиналността може да се загуби от Коледната или Новогодишна еуфория, но не е задължително това да е така.

„Опитайте се да свържете празниците с нещо, което е важно за вашия бизнес“, съветва Ricky Ribeiro, отговорник за социалната журналистика в агенцията за дигитален маркетинг McMURRY/TMG. „Не ми изпращайте безсмислено коледно пожелание, защото смятате че от това имам нужда или това очаквам. Това, което би ме предразположило положително към вашата марка, е да придадете някаква стойност на празниците – без значение дали ще ме информирате за нещо, ще ме забавлявате или ще ме образовате“.

Релевантно, добавящо стойност послание в ключово в днешната разпокъсана дигитална информационна среда. Маркетолозите, които персонализират съдържанието и разказват прочувствени истории, с които клиентите им могат да се идентифицират, жънат успех по време на празниците. Разбира се обаче винаги има опасност да се попадне в клишето на празничния маркетинг. Обикновено пожелание за Весела Коледа е много по-лесно за измисляне, отколкото оригинално, често пъти доста трудоемко, послание.

Има обаче едно средно положение.

„Нещото, което аз лично много обичам да правя, е да създавам съдържание, което е свързано с популярната култура и настоящи събития“, казва Ribeiro. „Разбира се, марките трябва да бъдат внимателни в преценката си дали това би било релевантно за техните ценности и това, което предлагат.

Според него, марките трябва да се асоциират с това, от което техните клиенти се интересуват към момента. Има много примери за това. Това направиха Oreo миналата година за финала на първенството по американски футбол Super Bowl, а по-нов пирмер за това е придобилият световна популярност конкурс ACLS Ice Bucket Challenge.

Празниците обаче не са като обикновеното вирално съдържание, което придобива собствен живот в социалните мрежи и медиите. Това е така защото има определени ценности, които са на почит по време на празниците. „Празниците като цяло са социални събития. Ако се обвържете с някакво събитие от поп културата по това време на годината би ви свършило още по-добра работа“, смята Ribeiro.

И ако маркетолозите не могат да прогнозират събитията, могат да бъдат постоянно информирани, за да могат да стартират веднага след като нещо важно се случи. Важно е да се започне отрано и планирането на по-мащабните кампании около празниците. Според Ribeiro, по този начин може да се генерира уникално и качествено съдържание.

„Една от грешките, които забелязвам през последните години е, че маркетингът за празниците се концентрира прекалено близо до самото събитие“, предупреждава обаче Ribeiro. „Трябва да задействате нещата с няколко седмици по-рано, но разбира се не бива да се започва и прекалено рано“.

Най-важното обаче да сте последователни в своите послание и да поддържате тона на марката. „Добавете нещо специално към посланието си, но не бягайте от общия тон на говорене на вашата марка“, казва Ribeiro. „Това трябва да бъде целта ви без значение дали са празници или не“.


Последни публикации:

Leave a Comment

Post