Изживя ли selfie феноменът своя живот?

Изживя ли selfie феноменът своя живот?

Изживя ли selfie феноменът своя живот?

Трябва да си призная, че след като разбрах че Douwe Egberts ще стартират нова кампания базирана на selfie снимките (когато човек се снима сам с телефона си – б.р.), почувствах известна доза притеснение. Има много примери за това как марки, които се опитват да се включат във всеобща мания, завладяла света в даден момент, се провалят с гръм и трясък.

Вдъхновени обаче от кампаниите #NoMakeUpSelfie и #IceBucketChallenge, от Douwe Egberts ще се опитат да привлекат внимание върху борбата с рака на простатата и да наберат средства за това. Това ще стане като насърчават хората да си направят selfie как пият техния продукт и да предизвикат трима свои приятели да направят същото.

Защо обаче имам притеснения? Основният ми мотив е, че когато марките започнаха да копират selfie феномена в свои кампании понякога изглеждаха опортюнистично настроение и доста неистински в очите на своите потребители. Другият ми мотив е, че според мен selfie манията подмина своя пик и наближава своя край.

Това ме накара да се замисля, какво всъщност прави подобни явления толкова успешни и как марките могат успешно да се включат в тях. Реалността е, че въпреки че няма нещо изначално сбъркано в selfie кампаниите, дадена марка или организация трябва да премисли някои неща, преди да реши дали да се включи или не в подобна.

1. Как се свързват по автентичен начин с каузата?

2. Дали това, което карате хората да правят, е обвързано с посланието, което им предавате?

3. Правите ли нещо по-различно, за да може да привлечете интереса на хората и да изпъкнете сред други подобни  кампании?

Първата точка е най-важна, защото марките се ценят както се ценят другите хора – те трябва да показват постоянство в своите действия, които да бъдат в унисон с техните ценности. Да защитаваш определени каузи е добре, стига това да се вписва в профила на компанията и се прави с постоянство.

Лично аз смятам, че марките могат да допринесат като се асоциират с положителни каузи, но трябва да го правят разумно и премислено. Това трябва да става в области, в които марката вече има изградено име и има право да изразява мнение.

Втората точка е по-скоро насочена към изпълнението – дали това, което карате хората да правят, е обвързано с посланието ви. Трябва да е пределно ясно, защо хората ще направят това, без да е необходимо след това да им обяснявате подробности, за да ги убедите в правотата на действията им.

Последната точка набляга на това, че за да може този формат на кампании да продължава да върши работа, трябва всеки път да добавяте нов елемент. В днешният онлайн свят това е от изключителна важност, но също така е и много трудно.

Консуматорите и клиентите са умни и ще започнат да виждат във вашите действия опортюнизъм, ако го правите самоцелно. Бъдете верни на себе си и на ценностите, които вашата марка изповядва, за да имате шанс за успех.

Simon McEvoy, planning director в агенция Jam


Последни публикации:

Leave a Comment

Post